iş fikirleri, bayilik veren firmalar, franchising ve internetten para kazanma
Son Resimler
Sallanan sandalye ve bebek beşiği
Gezici konteyner Greentainer
Ninja temalı ürünler
Modüler ofis Tetra Shed
Aylık Arşiv
Ana Sayfa > Girişimcilik > Patronuma Kızdım, Kendi İşimi Kurdum
Patronuma Kızdım, Kendi İşimi Kurdum

Almanya'da patronuna kızarak kriz döneminde kendi işini kuran Sakarya'lı gurbetçi Olcay Kemah (35), şimdi BMW , Mercedes ,Jaguar, Audi , Wolsvagen ve Ford'unda aralarında bulunduğu otomotiv devlerine iş yapıyor.
Almanya'da dünyaya gelen Olcay Kemah'ın çıraklıktan patronluğa uzanan başarısıyla göz dolduruyor. Kalıpçılık işiyle uğraşan Kemah, bir gün çalıştığı Alman firmasındaki haksızlıklara dayanamayınca patronuna kızarak kendi işini kurdu. Kriz döneminde Nürnberg eyaletinde kendi iş yerini açan Kemah'a Almanlar bile şaşırmış. O dönemde küçük işletme olduğu için Alman bankalarının kredi bile vermediği Kemah, şimdi BMW , Mercedes ,Jaguar, Audi , Wolsvagen ve Ford'unda aralarında bulunduğu otomotiv devlerinin kalıp işlerini yapıyor.
"PATRONUMA KIZDIM, KENDİ İŞİMİ KURDUM"
Mesleki hayatına 18 yıl önce okulu bitirmesinin ardından bir Alman kalıphanesinde başladığını söyleyen Kemah, o dönemde kalıphanede çalışan tek yabancının kendisi olduğunu kaydetti. İşe başladıktan 7 yıl sonra sonra iş yerinin iflas ettiğini ve el değiştirdiğini dile getiren Kemah, çalıştığı firmada haksızlıklar yaşadığını ve patronuna kızarak işten ayrıldığını ifade etti. 1 ay işsiz gezdikten sonra kendi firmasını kurmaya karar verdiğini anlatan Kemah, kriz döneminde kendi kalıphanesini kurduğunu vurguladı. Böyle bir zamanda iş yeri açmasının Almanları bile şaşkına çevirdiğini ifade eden Kemah, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Çalıştığım Alman firmasında haksızlıklar yaşıyordum. Sendika başkanlarıyla aram iyi değildi. Patronuma kızarak işi bıraktım. İşi bıraktıktan sonra 1 ay işsiz gezdim. O dönemler Almanya'da kriz vardı. Mark'tan EURO'ya geçiş vardı. Bu herkesi olduğu kadar beni de etkiledi. Benim ise kaybedeceğim bir şey kalmamıştı. Bu yüzden kendi atölyemi kurdum. Büyük bir riske girdim. Firmam batarsa bende bitecek, eğer tutarsa ilerleyecektim. Kriz döneminde iş yeri açmam Almanları şaşırttı. Bir Alman gazetesi (Bu krizde nasil firma kuruyorsunuz? Neye güveniyorsunuz?) şeklinde sorular sormuş hayretlerini dile getirmişlerdi. Ben her zaman kendime güvendim.Hiç bir zaman mücadeleden kaçmadım. Her zaman risklerle yaşadım.eğer haksızlık yaşamamış olsaydım, kendi iş yerimi açma fikrim olmayacaktı. Ancak firmamı krize rağmen kurdum. Kısa sürede firmam Almanya'da duyuldu."
"KÜÇÜK İŞLETME OLDUĞUMUZ İÇİN ALMAN BANKALARI KREDİ BİLE VERMEDİ BİZE"
2004 yılında artan iş talebine karşın yatırım yapmaları gerektiğini anlatan Kemah,, kadrosunda alman işçi calıştırmasına ve devlete vergi ödemesine karşın Alman bankalarının kendisine kredi vermediğini belirtti. Büyük firmalara verilen kredilerin, küçük oldukları için kendilerine verilmediğini söyleyen Kemah, yatırımlarını kredi olmadanda gerçekleştirdiklerini ve kendilerini Alman bankalarına ispatladıklarını kaydetti.
"OTOMOTİV DEVLERİYLE ÇALIŞIYORUZ"
Yatırımların ardından Almanya'daki otomotiv devlerinin kalıp işlerini yapmaya başladıklarını dile getiren Kemah, 2006 yılında dış ülkelerle bağlantıları yaptıklarını ve ilk yurt dışı müşterilerinin de Portekiz olduğunu dile getirdi. BMW , Mercedes ,Jaguar, Audi , Wolsvagen ve Ford'unda aralarında bulunduğu otomotiv devlerinin kalıp işlerini yaptıklarını kaydeden Kemah, şunları söyledi: "Çalıştığımız büyük firmalar genelde araba sektörüne çalışıyor. Bunun yanı sıra kozmetik alanında faaliyet gösteren firmalarlada çalışıyoruz. İlk aldığımız parçalar zor oldu. Test edildik. Daha sonra bizden memnun oldular ve devamlı müşterileri olduk. Atölyemizde şişirme kalıp tamiri ve kalıp parlatma işlerini yapıyoruz. Senede 150 değişik kalıp geliyor araba sektöründen. Atölyemde 2 Türk ve 3 Alma işçi çalışıyor. Yıllık cirom 580 bin YTL.

Türkiye'yi yurt dışında tanıtabildiği için çok mutlu olduğunu söyleyen Kemah, kendi sektöründe Türkiye ile Almanya arasında köprü kurmak istediğini açıkladı.Gelecek yıllarda cirolarını katlamayı ve tüm dünyaya açılmayı hedeflediklerini vurgulayan Kemah, Türk olduğu için gurur duyduğunu dile getirdi.

Kaynak: www.cihan.com.tr

Gelen Yorumlar
Toplam 4 yorum, 1-4 arası gösteriliyor, yeni tarihliler baştadır.Lütfen yorumunuzun içerisinde Telefon ve mail adresinizi yazmayınız. İletişime geçmek istediğiniz kişilere Google+, Facebook veya Twitter adresinizi yazmanız yeterlidir
bir başarıya ulaşmak için illa biyerden güzel bi kazık yemek gerekiyor sanırım :)
cihat beşik eklemiş. | 03 Mayıs 2009 Saat 00:26
İş fikirleri: Yeni yorum eklendi.
iyi olmuş almanlara ders olsun

bende Meslek Lisesi okuyorum 1 yılım kaldı Bitirmeye MotorLu araç Bölümü Okuyorum Az Kaldıı Firmalarda Çalışım TR de Çaşayım Sonra Yurt Dışınna Çıkacam
nurkan eklemiş. | 02 Mayıs 2009 Saat 11:31
tebrikler ben de 2009 kirizinde kendi şirketimi kurdum umarım güzel olur sevgiler www.otourunlerim.com
murat aasar eklemiş. | 07 Şubat 2009 Saat 23:08
morfikirler: Yeni yorum eklendi.
helal bende ustamdan ayrılacam kendi işimi kuracam inşallah.sinsi ve haksız patronlara hak bu:D
canpolat şahin eklemiş. | 05 Eylül 2007 Saat 14:24
Yorum Ekleyin
Başlık
Yorum
Ad Soyadınız
Mail
Web Sitesi
Beni hatirla
Yeni bir yorum geldiginde haber verin.
Lütfen Cevaplayın
Yandaki harfi yazın, 'b' 

Ara

İletişim ve Reklam

Gizlilik Bildirimi

Morfikirler rss

Morfikirler