iş fikirleri-pazarlama-satış-inovasyon-girişimcilik-bayilik ve franchisingler
  iş fikri

Yeni yazılar mail adresinize gelsin

Son Resimler
Fare ve laptop aşkı
Pepsi pipet reklamı
Farklı iş kartvizitleri
Kartvizit tasarımları
Pasta dilimleyicisi
Elektronik güveç, tandır ve ızgara
Katlanır kova
Yemek tarifinin pratik ölçüsü
Yeni nesil çamaşır selesi
Hamsi tava
Kalorifer üzerinde çamaşır kurutmak
Ustalara kolaylık
doviz
Özel Arama
Ana Sayfa > İş fikirleri > Fikri geldi, hayatı değişti!
Fikri geldi, hayatı değişti!

Ekranların en başarılı reklâm projelerinin birinde; işyerindeki çaycı, patronuna ‘Benim fikrim geldi’ diyordu. Filmin ilerleyen bölümlerinde, fikirleriyle epey terfi alarak, genel müdürlüğe kadar yükselmişti genç çaycı.

Sabri Sami Toker’in hikâyesi, bir senaryo değil; ama reklam filmine çok benziyor. Onun girişimciliğe başlanma serüveni, fikirlerin sadece reklâmlarda değil gerçek hayatta da epey işe yaradığının göstergesi. Reklâm sektöründe çalıştığı ve firmaların tanıtımını yaptığı bir dönemde aklına düşen bir fikir onun hayatını değiştirmiş. Toker, bu sayede sanayici olmuş. Halen parlak fikrinden doğan ve ‘expobox’ adını verdiği fuar ürünlerinin üretim ve satışını yapıyor.

Sami Toker’in yaşadıkları, tanıdık girişimci öykülerine hiç benzemiyor. İş hayatına sıfırdan girip yükselen, sonra da kendi işini kuran biri değil. Aile şirketi devralan bir veliaht ise hiç değil. Expobox’ın hikâyesi ajanstaki bir müşterisinin fuarlarda dağıtmak için farklı bir promosyon istemesi ile başlıyor. Toker de çekmeli valizlerin karton şeklini yapmayı öneriyor. Müşteri bu öneriyi beğenip bir türlü karar veremeyince bu fikrin tutacağına emin olan başarılı reklâmcı, karton valizi kendisi için üretmeye karar verir. İlk ürünleri 2004 Mayısındaki yapı fuarında kullanılır. Fuarın en gözde promosyon ürünü hâline gelen ‘expobox’, o günden sonra birçok firmanın gündemine girmiştir. 2 yılda 26 firmaya ulaşan Toker, yurtdışı fuarlara katılarak ürünü tanıtır. Şili’ye kadar uzanan 12 ülkeye ihracata başlamıştır. Amerika’da da patent alan Toker, bu ülkede iyi müşteriler bulmayı hedefliyor.

Expobox aslında outdoor adı verilen, bir tür doğrudan tanıtım ürünü. Yapılan araştırmalara göre outdoorlar, televizyon reklamlarından sonra en etkili ve yaygın tanıtım mecraları. Expobox’ın en önemli özelliği ise geniş hacmi sayesinde fuarda toplanan bütün poşetleri içine alarak, üzerindeki ürünü tanıtmaya devam etmesi. Bu açıdan yaygın adı, poşet canavarı. Kolay kullanımı ve pazar arabası gibi değerlendirilmesi açısından da, faydalı model patenti almış bir ürün.

Üretiminin yüzde 60’ını ihraç eden Toker, firmaların koleksiyonlarından örnekleri sergiledikleri kartelâ işine de girip eskiden fikirleriyle yaptığı tanıtımları artık ürünleriyle yapıyor.
(Aksiyon)

Gelen Yorumlar
Toplam 1 yorum, 1-1 arası gösteriliyor, yeni tarihliler sonda.
sayın sami bey aklınıza sağlık çok parlak ve yararlı bir fikri çok başarılı bir araca dönüştürmüşsünüz
cem eklemiş. | 06 Ağustos 2008 Saat 22:46
Yorum Ekleyin
Yorum
Ad Soyadınınız
Mail
Web Sitesi
Beni hatirla
Yeni bir yorum geldiginde haber verin.

Videoarama

Morfikirler